Harjoituspäivät Sallassa

Oli talvi kun nämä harjoituspäivät pidettiin Sallassa. Ensin kokoonnuttiin Kelloselän vartiolle, jossa eri vartioiden rajamiehet järjestettiin joukkueisiin. Minä olin rajajääkäri Heikki Variksen ryhmässä. Samassa ryhmässä oli myös rajajääkäri Eino Kettunen.

Sattui niin, että minä ja Eino oltiin taisteluparina. Repussa oli viikon muonat, kirves, partiosaha ja rynnäkkökivääri aseena sekä lumipuku. Johtajana oli ylikersantti Soininen. Toiminta oli alueellista sissitoimintaa ja maaliosastona joukkue varusmiehiä sissikomppaniasta.

Samana päivänä lähdettiin hiihtämään kohti Salmivaaran kylää ja edelleen Kukkuravaaraan, jonne perustettiin tukikohta. Seuraavana päivänä lähdettin tiedustelemaan vaaran itärinteeltä väijytysasemia. Löydettiin aukea rinne, johon kaivettiin poterot lumeen. Paikka jätettiin ja lähdettiin hiihtämään etelää kohti. Sitten saavuttiin erittäin hyvään paikkaan, missä oli kuusikkoa. Pohjoiseen päin oli mutka tiessä.

Kun oli saatu asemat jonkinlaiseen kuntoon, niin yllättäen alkoi kuulua auton moottorin ääntä. Tunsin auton rajan linja-autoksi.

Minä ja Eino Kettunen oltiin laitimmaisena taisteluparina. Kun linja-auton keula tuli näkyviin mutkan takaa otin kuljettajan jyvälle. Kun auto oli sopivan matkan päässä avasin tulen. Samassa rävähti koko ryhmän tuli kohti autoa, kun auto pysähtyi. Siirsin tulen kohti oviaukkoa, kun varusmiehiä alkoi syöksyä autosta ulos.

Joukkueenjohtaja huusi tuli seis ja tuli minun ja Einon kohdalle tielle. Hän sanoi, että tämä puoliryhmä tuhosi auton ja kysyi mihin tähtäsit sanoin, että kuljettajaan sekä tuulilasiin.

Sitten rävähti koillissuunnassa pitkä sarja ja meidän ryhmä lähti hiihtämään kovaa vauhtia pois ylläkköpaikalta. Seuraava paikka oli vaaran eteläpää. Tehtiin semmoinen ns. ketunlenkki ja mentiin etelärinteen päälle asemiin. Ei mennyt kauan, kun alkoi kuulua suksien suhinaa rinteen alta. Ryhmä tuhottin.

Paluulatu ansoitettiin ensin 300-400 metrin päässä teltasta. Seuraava ansa oli 50-100 metrin päässä. Oli yö, kun ensimmäinen ansoitus laukesi. Aiheuttaja oli poro, joka meni ansaan. Vartiomies tuli ulkoa sanomaan, että aiheuttaja oli poro. Mutta seuraavana yönä sitten laukesi lähin ansakenttä. Muistan, että kun jytinä alkoi niin vieressä nukkunut Hessu Varis pomppasi makuulta ylös. Hessu komensi asemiin. Jo oli tunkua oviaukolla. Joku syöksyi teltan liepeen alta ulos, minä perässä.

Mutta ketään suksimiestä ei enää nähty. Kun viiko oli kulunut niin saatiin käsky lopettaa sotaharjoitukset. Tämä oli sen ikäluokan ns . loppusota, johon rajajääkärit eri vartioilta ottivat osaa.

Yhteiseen harjoitukseen naama nokisena ja partaisena palattiin Kelloselän Vartiolle, jossa joukkue hajantui kukin omille vartioilleen.

Pekka Kimolin 1965-66 sissikompania Lapin Rajavartiosto