Käkipartio

1967 kesällä saatiin käsky lähteä rajapartioon reitille Vartio-Törmäoja-Saihovaara-Vartio. Partioon kuuluivat rajajääkäri Pekka Kimolin ja rajajääkäri Kaino Väisänen. Kun oltiin saavuttu Isoselkään, jossa kulki niin sanottu väliaita, pidettiin taukoa. Jossain lähellä alkoi käki kukahdella. Väisänen istui kiven päällä ja käänteli päätään. Ja alkoi kukkumaan, johon oitis käki vastasi. Alkoi kilpakukunta ja kohta käki lentää liihotti läheisen männyn oksalle ja käänteli päätään eri suuntiin ihmetellen missä toinen on.

Väisänen jatkoi kukkumista ja käki oli ihmeissään, mistä tuo ääni tuli. Oltiin kuusen takana, ettei käki nähnyt meitä. Sitten se lehahti kuusen oksalle ja katsoi ihmeissään Väisästä, joka kukahteli. Minua alkoi naurattamaan tämä näytelmä. Käki kukkui ja Väisänen vastasi. Moni pojista sanoi, että oli sillä Väisäsellä ihmeeliset kukkumislahjat.

Kun päästiin Törmäojan majalle, niin illalla mentiin ulos ja käytiin rajalla katsomassa, kun alkoi rajan takaa kuulua käen kukuntaa. Oltiin jo palaamassa rajalta ja istuttiin kantojen päällä kuunnellen. Väisänen alkoi kukkumaan jostain lähempää ja sitten vastasi yksi käki. Alkoi taas sellainen kilpakukunta, että en ole moista ennen nähnyt. Yksi vastasi rajan takaa. Sitä Väisänen ei saanut lähelle meitä. Oli naurussa pitelemistä, kun seurasi tätä näytelmää.

Viimein loppui käkien kukunta ja me palattiin majalle syömään ja nukkumaan. Aamulla kun sitten lähdettiin rajalle. Sanoin, että nyt et enää kuku, kun kuljetaan raja-aukon reunaa kohti Nuortitunturia. Eikä käkien kukuntaa enää kuulunut. Kun saavuttiin Nuortitunturin päälle, tähystettiin rajan takaista maastoa. Kaukana näkyi Hirvasjärvi ja rakennus itärannalla. Näine hyvineen alettiin laskeutua tunturin rinnettä alas kohti Nuortijokea, missä oli porras ylimenoa varten. Polkua pitkin käveltiin Saihon majalle. Aamulla lähdettiin polkua pitkin Kynsivaaran sivua seuraten kohti vartiota.

Pekka Kimolin, 1965-66 sissikomppania, Lapin Rajavartiosto