Kaksi kiiluvaa silmää

Olin siirtynyt tuntsan vartiolle. Saatiin käsky lähteä puitsin puomille, koska Venäjän puolelta oli alettu ajamaan puutavaraa puitsin kautta Suomeen. Meidän tehtävänä oli tarkastaa autot sekä antaa ylikulkuluvat autojen kuljettajille sekä niiden palatessa kuormineen takasin ottaa luvat takaisin.

Kun olimme saapuneet puitsin puomille, niin panin poronpaistin hirsien väliin ei mennyt kauaakaan, kun alkoi kuulua vintistä kolinaa eikä ollut vinttiin minkäänlaista luukkua. Mukanani oleva kaveri vaihdettiin rajajääkäri Pentti Aholaan. Soitin vartiolle ja pyysin Aholaa tuomaan uuden poronpaistin ja raudat.

Pentti toi raudat, jotka sitten viritettiin majan alle rautalangan toinenpää sidottiin lapion varteen ja toinen pää rautoihin kiini. Ei mennyt kovinkaan kauan kun alkoi lattian alta kuulumaan kolinaa. Pena sanoi, että annetaan sen vielä kolistella, että jää paremmin kiinni. Sitten ryömittiin majan alle kattomaan mikä otus oli mennyt rautoihin.

Taskulampun valossa nähtiin kaksi kiiluvaa silmää. Ryömin lähemmäksi otusta. Ja sain siitä pitävän kurkkuotteen. Pena meni hakemaan kalikkaa aseeksi. Oli tosi ahdasta. Sanoin Penalle, että lyötkö siihen mihin katot, samassa Pena löi. Sattui niin että lyönti osui minua peukaloon eikä näätään. Lyönti ei ollut onneksi kovin kova ja otteeni piti lyönnistä huolimatta.

Toinen lyönti osui näätää päähän. Pituutta näädällä oli 67 senttiä kuonon kärjestä hännän kärkeen.

Pekka Kimolin