Kiitolinja Tulppio-Marjarova

Oli kesä kun Marjarovaan rakennettiin uusi partiomaja. Saatiin käsky lähteä Tulppion kautta Marjarovaan viemään rakennustarvikkeita. Tulppiosta matkaa oli yli 12 kilometriä. Tähän määrättiin rajajääkärit Asser Gröönfors ja Pekka Kimolin. Huolto ja muut tarvikkeet kannettiin repuissa. Tämä partio sai nimekseen ”kiitolinja Tulppio-Marjarova”.

Tulppion varastosta otettiin 15 kiloa perunoita ja toiseen reppuun 4-5 laatikkoa eri kokoisia nauloja ja muonat päälle. Reppuihin tuli painoa noin 28-30 kiloa miestä kohden. Ensin kannettin perunasäkki ja loppumassa olleet muonat sekä naulat. Ensimmäinen huolto tehtiin iltapäivällä Marjarovan porokämpälle, jonne taakat purettiin. Melkein samoilla lämpimillä lähdettiin hakemaan toista kuormaa.

Kysyttiin Aaro Valtoselta mitä tuodaan seuraavaksi. Tuokaa nauloja ja muonaa ensihätään. Näin tehtiin. Reput oli ihan suuta myöten täynnä, kun lähdettiin Tulppiosta toisen kerran reitille Tulppio-Marjarova. Olkapäät olivat hellinä, kun yöllä johonkin aikaan saavuttiin Marjarovaan raskaiden reppujen kanssa. En muista, kuka silloin heräsi ensimmäisenä ja sanoi ”kiitolinja tuli” Reput tyhjennettiin. Listan mukaan tuotiin tarvikkeet, mistä oli jo pula. Uusi lista oli jätetty kämpän pöydälle.

Reitti kulki Tulppio-Matinlaakso-Maskaselkä-Pitkävuotson eteläreuna-Marjarova-Tulppio. Tasaisia maita seuraten kulki tämä meidän reitti. Välillä oli pidettävä taukoja ja leputettava olkapäitä. Viimein  saatiin tämä ns. Kiitolinja hoidettua ja palattiin Tulppioon syömään ja nukkumaan. Muistaakseni tehtiin  4-5 eri kantoreissua lepäämättä.

Pekka Kimolin, 1965-66 sissikomppania, Lapin Rajavartiosto