Partio Härkätunturiin

Tämä on partio, joka tehtin talvella ylikersantti Pauli Vienolan kanssa. Kestoaika oli 5 vuorokautta, tavoitteena oli Härkätunturin maisemat. En tiedä, mikä oli tämän partion tarkoitus ja tehtävä. Aamulla lähdettiin vartiolta hiihtämään kohti Härkätunturia. Hiihtokeli oli hyvä ja ensimmäinen yö vietettiin Härkätunturin kämpällä, joka oli semmoinen, että siinä ei ollut lattiaa eikä ikkunaa ollenkaan.

Kämppä oli ilmeisesti tehty aitavahteja varten. Kun sitten saavuttiin kämpälle, niin ensiksi piti lähteä polttopuita etsimään. Ei olut kuin kuusia eikä keloja ollenkaan. Näitä kuusia sitten kaadoin partiosahallani ja pätkin ne metrin haloiksi ja haloin ne. Sen jälkeen sahasin ne polttopuiksi.

Seuraavana aamuna lähdettiin hiihtämään kohti Kuorvusselkää ja sieltä kohti Ahmatunturia. Kun päästiin Kuorvusselän keskipaikkeille, niin huomioni kohdistui selän päällä oleviin kuusiin, joiden alaoksat oli kuin kirveellä karsittu noin kahden metrin korkeudelta.

Kun vertasin kuusia kauempana lännen ja idän puolella oleviin kuusiin, niin huomasin etä niiden oksat ylettyivät maahan saakka. Mielenkiinto heräsi ja aloin tutkia puita tarkemmin. Kun saavuin yhden kuusen alle, näin että siellä roikkui jokin oksassa. Kun hiihdin lähemmäksi, niin huomasin, että se on joku nahkasuikale, mikä siellä roikkuu. Hiihdettyäni lähelle puuta niin se suikale oli vyö, joka oksalla roikkui. Se oli jo aika homeessa ja solki oli tummunut messinkisolki. Kun aloin sitä tutkimaan ja hankaamaan solkea, niin tuli esiin tähti jonka keskellä oli kaksi pyöreää rengasta. Ja Näiden keskellä oli sirppi ja vasara. Vyö oli lyhennetty alkuperäisestä pituudesta ja päähän oli tehty reikä soljen alla olevaa koukkua varten.

Otin vyön talteen ja se on vieläkin minulla. Kun aloin sitten kyselemään tästä Kuorvusselästä, niin minulle kerrottiin, että siellä oli ollut partisaanien sodanaikainen leiripaikka ja tämä liittyy vuoteen 1943, joulukuuhun, todennäköisesti joku oli haavoittunut tästä porukasta, kun sieltä oli 50-luvulla löytynyt verisiä riepuja ja siteitä.

Seuraava yö vietettiin rakotulilla laavussa Ahmatunturin juurella. Seuraava tavoite oli Hirvikaltion kämppä mikä oli tosi sivottomassa kunnossa. Tähän kämppään ei voitu jäähä yöksi, vaan oli hiihdettävä takaisin Härkätunturin kämpälle yöksi. Seuraavana päivänä tein kämpälle puita valmiiksi.

Kun sitten palattiin vartiolle niin Olavi Knuutinen kysyi teittekö polttopuita sinne kämpälle. Sanoin, että tehtiin. Kun sitten seuraava partio kävi Härkätunturissa oli kaikki tekemäni polttopuut poltettu. Niitä oli ollut isohko kasa kämpän nurkassa. Sisämaan kämppälakeja eivät kunnioittaneet muut kuin me rajamiehet.

Pekka Kimolin