Partio myrskyssä

Tämä partio tehtiin syysmyrskyn aikaan. Partioon kuuluivat ylirajajääkäri Heikki Suokas ja rajajääkäri Pekka Kimolin. Saatiin käsky valmistautua lähtemään rajapartioon reitille Vartio-Marjarova-Rannisvaara-Törmäoja-Saihovaara-Vartio.

Sää oli erittäin kova ja pohjoisesti tuuli, kun lähdettiin kävelemään kohti Marjarovan porokämppää, jossa yövyttiin. Meillä oli määräys suorittaa yöllä ilmavalvontaa Marjarovassa. Paikka oli porokämpältä 500 metriä pohjoiseen. Sieltä löydettiin sopiva paikka, jossa oli tervaskanto.

Tuuli yltyi suorastaan myrskyksi ja tuuli vei nuotion lieskat pitkin metsää. K uului semmoinen rytinä ja rahina puiden hangatessa kovassa myrskyssä toisiinsa. Kuuntelusta ei tullut mitään, koska oli liikaa sivuääniä. Tuulen nopeus oli koko ajan 19-23 metriä sekunnissa.

Lieskat vilahteivat puiden välissä kuin ketun hännät. Päätettiin, että kun oltiin oltu jo tunti niin lopetetaan kuuntelu ja jatketaan sitä Törmäojalla, jos tuuli heikkenee. Näin palattiin kämpälle nukkumaan. Aamulla tuuli jatkui yhtä kovana kuin yöllä. Suunnattiin kulku kohti Rannisvaaraa, jossa oli vuorokauden tähystys.

Tuuli vinkui majan nurkissa koko ajan. Seuraavana aamuna lähdettiin kohti Kolsakosken partiomajaa, jossa keitettiin kahvit ja syötiin. Tämän jälkeen suunnattiin matka rajalle, jonka vartta kuljettiin Törmäojalle yöksi. Siellä suoritettiin ilmavalvonta ja kuuntelu. Tuulen voimakkuuden takia oli etsittävä suojainen paikka, joka löytyi polun läheltä. Siellä oli kaatunut mänty juurineen. Sen suojassa kuunneltiin yö ääniä.

Hessu sanoi, ettei tästä tule perkelettäkään tuon tuulen takia. Kuului vain rytinää ja natinaa, eikä lainkaan Törmäojan vartion aggregaatin ääntä. S iinä hiljaa istua kuunneltiin. Meillä oli pienet kynsitulet juurakon takana.

Meillä oli ns. ivetä klo 00.00-02.00 välisen ajan. Tuuli oli pohjois- koillisesta. Kun aika umpeutui, niin sammutettiin nuotio ja lähdettiin polkua pitkin kävelemään majalle. Aamulla käytiin ulkona. Tuuli oli laantunut jonkin verran eilisestä. Näin kovassa tuulessa ja myrskyssä en ollut ennen ollut.

Kahvit juotuamme lähdimme rajalle ja kohti Nuortitunturia ja Saihovaaran ikivanhaa Partiomajaa. Sieltä sitten vartiolle. Tuuli viedä saa muistoni mun.

Pekka Kimolin, 1965-66 sissikomppania, Lapin Rajavartiosto