Partio Puitsitunturiin

Oli kesä kun tämä rajapartio suoritettin Ainijärven vartiolta Puitsitunturiin.

Partioon kuuluivat Rajajääkärit Pekka Kimolin ja Hannu Posti. Saatiin käsky lähteä rajapartioon Puitsitunturiin ja suorittaa tähystystä vuorokausi. Kun noustiin tunturiin rajamerkille oli Puitsin vartiolla meneillään parasta aikaa ammunnat. Näin saatiin osittain vahvuus selville. Tulokset eivät todennäköisesti yhden rajasotilaan kohdalta tyydyttäneet, kun mies löi maihin että santa pölisi.

Tämän jälkeen ammunta jatkui nyt kenttäammuntana. Taulut oli ensin pois näkyvistä. K un taulut tulivat näkyviin, alkoi rätinä. Havainnot tehtiin kaukoputkella tähystäen. Minulla oli isäni kaukoputki mukana ja sillä saatiin erittäin tarkkoja havaintoja mm. vartion ikkunoiden verhojen värit selville. Samaan aikaan oli myös naapurin heko ilmassa. Sanoin Hannulle, että kohta pitäis hekon lentää. Ei mennyt kauan kun alkoi kuulumaan surinaa lounaan ja etelän väliltä. S urina läheni koko ajan. Sitten huomattiin heko, joka lensi rajansuuntaisesti omalla puolellaan lähellä rajaa tehden mutkan Puitsitunturin kohdalla.

Hekon tunnus saatiin ylös Tuntsan vartion partio oli samaan aikaan Puitsin puomilla. Oli varmaan tukinajo Suomeen, kun Venäjän puomi oli miehitetty. Pojat sanoivat, että pankaa maastotakin kaulukset piiloon, sillä venäläiset yrittävät saaha teidän arvomerkit selville.

Me yritettiin saaha yhtä venäläistä rajamiestä pois puun takaa piilosta näkyville. Tämä vain kurkki puun takaa meitä, kun me sitten lähdettiin paluumatkalle Papulammen partiomajalle yöksi niin huomattiin, että meitä lähettiin seuraamaan heidän omaa partiopolkua pitkin.

Kun me pysähdyttiin, niin myös venäläinen partio pysähtyi samanaikaisesti, ja yrittivät olla piilossa puiden takana. Kun me lähdettiin liikkeelle, niin he myös lähtivät. Tätä kuurupiiloa riitti aina keskimmäiselle Papuhaaran ojalle asti, jossa partio kääntyi takaisin. Me jatkettiin partiota papulammelle ja sieltä edelleen Saihovaaran kautta
Ainijärven vartiolle.

Pekka Kimolin