Partiokertomus: Uusia miehiä

Oli kesä-heinäkuun aikaa, kun saatiin partiokäsky lähteä Nuortijoelle kalastuksenvalvontaan. Partioon kuului ylirajajääkäri Heikki Suokas ja rajajääkäri Pekka Kimolin.

Reitti oli Vartio-Tulppiojoki-Nuortijoki-Mettopalo-Marjarova-Vartio. Turisteja oli jonkun verran Tulppiojoella. Kalastusluvat tarkastettiin ja jatkettiin taas matkaa Nuortijokea alaspäin. Korvahaudan kohdalla keitettiin kahvit ja syötiin. Tämän jälkeen jatkettiin matkaa, eikä enää turisteja näkynyt.

Yllättäen törmättiin osittain kuusen alle piilotettuun vanhaan kopukkaan. Sen ääriviivat näkyivät hyvin sammalpeitteen alta. Sammalta oli lautan päällä noin 5-6 senttiä, kun aloin potkimaan lautan sivua. Sieltä tuli näkyviin kylkiluu, joka ei ollut poron. Hessu murahti ”anna olla sen” Tästä sain sitten vielä vartiopäälikön nuhteet: ”Mitä löydät, niin et koske niihin”. Tämä herätti minut miettimään. Olen tullut siihen päätökseen, että ne oli partisaanin jäänteitä vuodelta 1944. Kohteena oli ollut Lokankylä. En tiedä tiesikö Suokas tästä paikasta vai oliko se sattuma meille. Hessu ei tätä partiota muistanut.

Tämän jälkeen jatkettiin partiota kohti Mettopaloa, jossa oli poromiesten kämppä ja pieni sauna. Kun saavuttiin kämpän kohdalle joen eteläpuolelle, kahlattiin joen yli ja tultiin kämpälle, jossa olivat poroaitavahdit Kauko Hannula ja Teuvo Pulska. Kun tultiin kämpän pihalle ja mentiin sisälle, niin Hannula sanoi ”Uusia miehiä”. Siihen vastasin ”Mistäs tiijät?” Hannula vastasi, että tuosta puukon tupesta sen näkee ja tietää.

Sitten alkoi kuulumaan puhetta, jota seurasi kova noituminen ja kiroaminen. Kämpälle tuli ala nuortilta päin Kemihaaran vartion partio; rajavartiomestari Aaro Valtonen ja rajajääkäri Raimo Tenhunen noituen perässä partaisena ja kasvot mustana ”kortto ajo porot nuortiin, enkä mie osunut siihen ahmaan, kun se oli joessa”. Raimo kulki myös nimellä Ahma Janne. Nyt oli kämpässä ahdasta.

Me aiottiin jo lähteä Marjarovaan yöksi, mutta Teuvo ja Kauko sanoivat, että kyllä sopusijaa antaa. Niin jäätiin yöksi ja nukuttiin lattialla aamulla lähdettiin kohti Marjarovan porokämpää ja sen kautta sitten vartiolle.

Pekka Kimolin, 1965-66 sissikomppania, Lapin Rajavartiosto