Rajapartion paluu

Syystalven 1967 partioon kuuluivat rajajääkärit Kaino Turunen ja Pekka Kimolin. Oltiin palaamassa rajapartiosta hiihtäen, kun yllättäen sää muuttui plusasteille aika roimasti. Olimme ylittäneet jo Rannisvaaran, kun lumi alkoi muuttua nuoskakeliksi ja lumi tarttua suksien pohjiin kiinni.

Petsoranjängällä ladun avaajana oli Kaino Turunen, joka kuuli minun mutinani ja kysyi mitä sie mutiset. Vastasin, että sukset takeltavat ja lunta tarttuu pohjiin kiinni. Samassa Kaino koitti kädellä lunta ja sanoi tämä on ihan nuoskaa. Samassa otin sukset pois jaloista ja katsoin pohjia, ja sanoin, että suksen pohjissa on lumi lilsat. Kun aloin ravaamaan suksia, niin huomasin että, suksien pohjat olivat jäätyneet koko pituudelta.

Ei auttanut muu kuin ravata jäät ja lumet pois. Silloin kirosin ajatuksissani voi perkele, ja matkaa oli vartiolle yli 20 kilometriä. Kun sain sukset ravattua ja laitettua jalkaan lähdettiin jatkamaan tarpomista. Ei päästy kuin 2 kilometriä, kun taas alkoi takeltamaan oikein kunnolla. Sanoin, että ei tästä tule helvettiäkään, kun taas takeltaa. Ei auttanut muu kuin sama homma taas. Kaino sanoi, laita kynttilää suksien pohjiin, näillä eväillä sitten. Päästtiin jo ohi Marjarovan porokämpän, kun side irtosi kokonaan irti. Sanoin voi perkeleen perkele nyt irtosi side vasemmasta suksesta.

Kaino sanoi, että käännytään takasin ja mennään porokämpälle, korjataan siellä suksi uudestaan. Niin tehtiin, kämpän peskan alta löytyi rätti, joka kierrettiin ruuviin tiukasti kiinni sekä sulatettiin jäätyneet suksenpohjat ja lisättiin paksusti kynttilää pohjiin. Nämä olivat ne avut.

Oli jo iltamyöhä, kun sitten yritettiin uudestaan jatkaa hiihtoa. Varasin sokeria taskuun sekä vanikkaa. En muista, paljonko kello oli, kun kaikkien vaikeuksien jälkeen saavuttiin Ainijärven pohjoisrannalle. Ei ollut sellaista kohtaa, mistä ei olisi ollut hikivesi tippunut meiltä molemmilta, kun päästiin viimein vartion pihalle. Pojat kysyi ootteko te uineet jossakin kun olette noin märkiä.

Pekka Kimolin sissikomppania 1965-66 Lapin Rajavartiosto