Saihovaaran partiomaja

Saihovaaran partiomaja on rakennettu 1936, joka peruskorjattiin muistaakseni vuonna 1969. Saatiin käsky lähteä purkamaan maja. Meitä oli kämppää purkamassa rajajääkärit Pekka Kimolin, Viljo Rapo, Asseri Gröönfors ja Oiva Luosujärvi. Vain seinät jäivät pystyyn. Kamina ensin ulos, sitten isot kivilohkareet pois. Lattia poistettiin kokonaan ja vintiltä löytyi näädän pesä.

Seinässä oli luotien reikiä. Kämppä oli nähnyt monet tuulet ja tuiskut niin sodan kuin rauhan aikanakin. Oli kerrottu että suomalainen partio oli yöpynyt kämpällä. Sisällä nukkuneet sotilaat olivat kuulleet kolinaa ja ampuneet seinän läpi ja sitten menneet katsomaan, kuka oli kolistellut.

Nurkan takana oli iso sarvinen poro kuolleena, kerran oli partio yöpynyt Saihossa ja samaan aikaan oli isohko partisaaniosasto hiihtänyt nuortiaapaa pitkin länteen noin 500 metrin päästä kämppää sisällä nukkuneiden tietämättä mitään.

Eversti Oiva Willamo oli itse valvomassa rakennustöitä. Kaikki tarvikkeet oli kannettu repuissa; niin tiilet kuin eväät, naulat ja muut tarvikkeet. Monet ovat olleet ne partiot, jotka kämppävanhus on ottanut siipiensä suojaan niin lumituiskussa ja paukkupakkasilla kuin kesän heltessä.

Monet ovat olleet ne yöt, jotka olen viettänyt majalla niin partiossa kuin metsästysretkillä kulkiessani. Nyt Saihon maja on siirretty Kolsakoskelle ja seinään on asennettu historiikki taulu Saihon partiomajan vaiheista vuodesta 1936 lähtien.

Pekka Kimolin, 1965-66 sissikomppania, Lapin Rajavartiosto