Savua rajan takaa

Oli kesä, erittäin kuuma ja kuiva. En muista kuka meistä oli ulkona ja haistoi voimakaan savun hajun. Koillisesta saatiin kiirellinen partiokäsky valmistautua lähtemään rajapartioon välille Ainijärvi-Törmäoja-Rannisvaara-Kolsakoski-Hevosenpäämurusta.

Tehtävänä oli selvittää, mistä oli savun haju peräisin. Partion kestoaika oli 1 viikko. Muonat punnittiin ja pakattiin reppuihin. Partio: rajajääkärit Pekka Kimolin ja Oiva Luosujärvi.

Saavuttiin Törmäojan partiomajalle. Savun haju oli erittäin voimakasta. Päätettiin, että keitetään vain kahvit ja syödään vähän, ja sitten jatketaan matkaa Rannisvaaraan. Lähellä Rannisvaaraa savun haju yhä koveni ja voimistui. Kun päästiin kämpälle, niin nähtiin että Venäjän puolella lähellä Nuortijokea oli metsäpalo. Autoja oli tienvarressa jonossa kymmeniä; yksi oli sininen linja-auto ja muut armeijan kuorma-autoja. Matkaa rajalta oli 9-10 kilometriä.

Seuraavana aamuna partio jatkui kohti Hevosenpäämurustaa. Tuuli oli koillisen ja idän välillä kohtalaisen navakka. Kun päästiin perille, etsittiin korkein paikka ja alettiin tähystämään paloa. Paloalue oli aika laaja, mutta pysytteli koko ajan tien itäpuolella. Omalla puolella ei paloja näkynyt.

Savut olivat lähtöisin Venäjän puolelta. Lähempänä rajaa ei tälläkään suunnalla ollut paloja. Tähystystä jatkettiin koko päivä aina keskiyöhön. Silloin palattiin Kolsalle takaisin syömään ja nukkumaan. Aamulla mentiin Rannisvaaraan tähystämään paloa nyt tästä suunnasta.

Nyt oltiin koko vuorokausi majalla 3 tunnin vuoroin. Tähystettiin koko sektori Nuortijoki-Kariko-Varga-Padostuntra. Missään muualla ei savuja näkynyt.

Väliin seuraavana päivänä taas Hevosenpäämurustaan tähystämään paloa sektorilla Padostuntra-Mavratuntra-Nuortijoki. Ei savuhavaintoja, ja palattiinkin takaisin yöksi. Pikkuhiljaa savun haju hälveni kokonaan ja yhtenä aamuna olivat autot poistuneet.

Jatkettiin vielä tähystystä. Kun mitään savuja ei enää näkynyt rajan takaa, niin lähdettiin paluumatkalle samaa reittiä kuin tullessa. Iltapäivällä oltiin Ainijärvellä

Pekka Kimolin, 1965-66 sissikomppania, Lapin Rajavartiosto