Tapahtui Kotalan vartiolla

Kotalan vartion henkilöstö oli siirretty Kelloselän vartiolle peruskorjauksen vuoksi. Vain vartion yläkerta oli käytössä. Sain käskyn vartiopäällikkö vääpeli Veijo Pakariselta lähteä rajajääkäri Kalevi Suojoen kanssa partioon, niin että minä itse jään Kotalaan 3-4 vuorokaudeksi, ja sen jälkeen paluu pyörällä Kelloselkään.

Kun olimme tulleet Kotalan vartiolle, niin Suojoki lähti paluumatkalle. Oli menossa jo kolmas vuorokausi. Kun olin syömässä, havahduin siihen, että auto tuli. Menin pohjoispään ikkunaan katsomaan, mutta en nähnyt mitään. Sitten kiireesti itäpään ikkunaan. Vanhalla Sallan-Savukosken tiellä vilahti hahmo rajalle päin. Sieppasin rynnäkkökiväärin oven pielestä ja menin kiireesti rappuja alas pihalle, mutta siellä ei ollut ketään.

Lähdin hiipimään tien vasenta puolta kuusten ja puskien suojassa kohti rajaa. Siinä kuusten takaa näin tielle, kun saman aikaan kaksi noin 19-22 vuotiasta poikaa oli jo alittanut puomin. He olivat menossa tietä pitkin rajalle. Kaksi muuta oli menossa puomin ali. Samassa hyttäsin kuusten takaa eteen ja karjasin ”seis”. Porukka pysähtyi kuin salaman iskusta siihen paikkaan.

Huomasin, että autossa oli ruotsalaiset rekisterikilvet ja karjaisin ”Finland” sekä näytin suuntaa. Yksi sitten sanoi, että kyllä me suomea osataan. Leuhkasti sama sanoi, että lähdet meitä käyttämän rajalla. Seisoin puomista noin 10-30 metriä itään ja sanoin, että teillä on tasan 1 minutti aikaa häipyä sinne mistä tulittekin.

Yksi suunsoittaja ei totellut käskyäni, vaan lähti tulemaan kohti. Silloin siirsin kaulalla roikkuvan rynnäkkökivärin eteen yläviiston. Silloin joku sanoi sille, että nyt on parasta lähteä. Porukka kääntyi selin, alittivat kiireesti puomin ja menivät autoon. Seisoin keskellä tietä niin kauan, kun ne saivat auton kääntymään ja lähtivät kovaa vauhtia ajamaan kohti Kotalan kylää.

Tämän jälkeen soitin Kelloselän vartiolle joukkueenjohtajalle ja kerroin tapahtuman. Näin sain estetyksi mahdollisen rajaloukkauksen ja rajavyöhykerikkomuksen.

Pekka Kimolin, 1965-66 Lapin Rajavartiosto