Tuntematon asukas

Oltiin talvella tavanomaisella rajapartiomatkalla puitsin ylikulkumajalle. Kaverin nimeä en muista. Kun oltiin päästy jo poroaidalle, huomattiin että majan ovi oli auki. Päästiin majalle, sukset laitettiin seinustalle pystyyn ja mentiin sisälle. Meitä kohtasi melkoinen näky , muonalaatikko oli kaadettu ja muonat oli
pitkin lattiaa; vehnäjauhot, maitojauheet, sokerit, kahvit, näkkileipäpaketit ja kauraryynit kaikki oli hajoitettu pitkin lattiaa ja pussit revitty rikki.

Kaveri jäi tutkimaan. Minä otin sukset ja hiihdin rajanvartta ensin pohjoiseen. Ei jälkiä. Sitten vielä etelään kohti puitsitunturia. Ei jälkiä.

Tämän jälkeen palasin takasin majalle ja välittömästi soitin Naruskan vartiolle ja ilmoitin havainnot. Majalla alettiin tutkimaan mahdollisia jälkiä jauhokasassa. Sitten huomattiin pieniä jälkiä.

Jälkiä oli molemmissa huoneissa. Arveltiin, että elukka voi olla näätä, sillä
pienempi eläin ei saa isoa laatikkoa kaadettua. Alkoi kova siivoaminen. Meni toista tuntia kun saatiin maja siivottua. Arveltiin myöhemmin, että jokin partio ei ollut sulkenut majan ovea tarpeeksi hyvin.

Pekka Kimolin