Tuntsan nokisavotta

Oli kesä 1967, kun saatiin käsky lähteä valvontapartioon. Kestoaika oli 3-4 viikkoa Papulammelle, missä oli alkanut ns. nokisavotta. Valvontaa hoitivat Ainijärven ja Tuntsan vartion partiot. Vanhin oli Ainijärven vartiolta. Tähän  enimmäiseen partioon kuluivat rajajääkäri Asseri Gröönfors ja rajajääkäri Pekka Kimolin.

Tukikohtana meillä oli Papulammen partiomaja. Toiseen vaihtoon tuli ylirajajääkäri Olavi Knutinen. Itse olin koko jakson Papulammella. Kolmanteen vaihtoon tuli rajajääkäri Veikko Hannula. Minulla olivat jo muonat loppuneet ja Hannulan piti tuoda minulle lisää muonaa.

Nälkä oli jo kova, kun Hannula viimein tuli. Eikä  sillä ollut kuin 4-5 purkkia hernekeittoa mukana – eikä minille käskettyjä muonia ollenkaan. Silloin minä kirosin ja sanoin, missä ovat ne minun muonat, jotka Ollin välityksellä ja lapulla käskin tuomaan. Sanoin, missä ovat vanikat, voit, kahvit, sokerit ja muut säilykkeet.

Tähän Hannula vastasi, olisiko pitänyt tuuva. Sanoin, että olisi. Olin jo ollut 4 päivää syömättä. eikä kämpän muonalaatikossa ollut mitään syötävää, sanoa kirosin.

Samassa majan ovi aukeni ja Tuntsan vartion partio tuli sisälle. Sanoin, onko teillä pojat antaa minulle muonaa, kun omat ovat jo loppuneet 4 päivää sitten ja tuo Hannula ei tuonut kuin muutaman hernekeittopurkin ja valvonta kestää vielä 2 viikkoa käskyn mukaan.

Pojat laittoivat kahvin kiehumaan ja antoivat paketin vanikkaa ja säilykelihapurkin. Sanoin, että kauppias ei ole olllut viikkoon savotalla, että olisin saanut ostetuksi muonaa itselle. Ei koskaan ole maistunut näkkileipä ja säilykeliha niin hyvältä kuin silloin. Syötyäni lähdettiin savottakämpälle kauppaan ja tarkastamaan liikkumis- ja oleskeluluvat.

Kauppias oli juuri tullut ja kauppavaraston ovi oli auki. Sinne mentiin ja kysyin, saako ostaa täältä itselle muonaa, kun omat ovat jo loppuneet aika päiviä sitten. Kauppias sanoi, että on täällä jotakin. Sanoin sitten, että vanikkaa iso paketti, kahvia, sokeria, voita tai juustoa, säilykelihaa 3 purkkia ja tupakkaa klupi 22 3 askia ja puntti tulitikkuja. Eväät saatuani maksoin kauppiaalle.

Muonat laitoin reppuun ja palattiin kämpälle, missä laitettiin partiot kahtia. Hannula meni toiseen partioon ja minä toiseen. Valvottavaa aluetta oli Pulkkatunturin eteläpäästä Puitsitunturiin saakka. Aamulla partiot lähtivät ja palasivat illala takaisin majalle. Me mentiin Puitsin suuntaan, tarkastettiin luvat ja tähystettiin.

En ole Tuntsan partion miehiä sen jälkeen nähnyt. Käytiin vielä jälkeen päin ylikersantti Valto Angerian kanssa myöhemin, kun siellä oli pieni savotta. Pulkkatunturissa luvat tarkastettiin niin emännältä kuin yhdeltä sairaalta metsuriltakin.

Pekka Kimolin, 1965-66 sissikomppania, Lapin Rajavartiosto