Vaara vaanii lumessa

Tämä tapahtui Munnikurkkiossa, kun kersantti Sirkka ja yksi rajajääkäri jonka nimeä en muista olivat lähteneet kevätkalaan Somasjärvelle. Kun poikia ei alkanut kuulua määräaikana ja takaisin lähdöstä oli jo kulunut viikko, niin vääpeli Erkki Lyytikäinen käski toimistoon rajajääkärit Mantovaaran ja Kimolinin.

Tehtävä oli lähteä kahdella mootorikelkalla reitille vartio-Taapamajärvi- Somasjärvi ja etsiä kersantti Sirkka ja yksi rajajääkäri. Lähdettiin ajamaan kohti pohjoista. Ensin tutkitiin Taapaman järvet, mutta ei löydetty ketään.

Sitten lähdettiin ajamaan kohti Somasjärveä, joka oli erittäin kalainen rautu- ja siikajärvi. Kun päästiin Somasjärven partiomajalle, niin huomio kiinnittyi majan ikkunaan, johon oli pantu viltti ikkunaan. Kun mentiin sisälle, niin siellä makasi toinen pojista ja Sirkka sanoi, että hänelle tuli lumisokeus kirkkaalla säällä. Kolmestaan kannettiin hänet rekeen ja peitettiin mukana tuoduilla vilteillä.

Tämän jälkeen Sirkka sanoi, että tuokaa te ne kalat tullessanne ja lähti viemään Erkkiä pois. Näin voi tapahtua eritoten keväthangilla, jos ei ole aurinkolaseja mukana.

Pekka Kimolin, 1965-66 sissikomppania, Lapin Rajavartiosto