Yhteys partiossa

Saatiin ylikersantti Olavi Tähkäseltä käsky lähteä yhteydenottoon Ainijärven vartioon.
Tähkänen kysyi minua oppaaksi tähän yhteyspartioon, koska tunnen Tuntsan Ainijärven. Kairan reitti on Vartio-Papulampi-Hirvasjoen porokämppä-Ainijärvi-Papulampi-Puitsitunturi-Luuntaittuma-Tuntsajoki-Vartio.

Partioon kuuluivat rajajääkärit Pekka Kimolin ja Pentti Ahola. Reput pakattiin muonilla ja lähdettiin kävelemään tietä myöten kohti Papulampea, jossa yövyttiin. Aamulla lähdettiin minulle tuttua reittiä pitkin Hirvasjoen porokämppää kohti. Hirvasjoella keitettiin kahvit ja syötiin. Tämän jälkeen jatkui matka kohti Värriötunturia, jonka päällä näytin Penalle, että tuolla on Ainijärvi ja vartio on sen eteläpäässä.

Näin laskeuduttiin lumilinjaa seuraten Nuorttijoelle, jossa oli alaporras. Saavuttiin vanhalle tienpohjalle, jota pitkin tultiin ampumaradalle. Järvenpää jo näkyi. Saavuttiin uudelle tielle ja varasto tuli ensin näkyviin. Heti vartiolla tuli sellainen tunne, että kun kotia olisin tullut.

Tein partion saapumisilmoituksen rajavartiomestari Aaro Valtoselle. Porukka oli vaihtunut jonkin verran niiltä ajoilta, kun itse olin Ainijärvellä. Sattui vielä niin, että yhdellä pojista oli minulta Härkätunturin kämpälle talvella jäänyt puukko. Sanoin hänelle, että onpa tuttu puukko ja mistä sie olet sen löytänyt. Hän vastasi, että Härkätunturin kämpältä ja kysyi, onko tämä sinun. Sanoin että on ja sain puukkoni takaisin.

Aamulla lähdettiin paluumatkalle. Nyt rajapartiona rajaa pitkin Papulammelta puitsin kautta Luuntaittumalle ja sieltä Tuntsajoen kautta vartiolle. Tämä partio syksyllä 1971 oli myös jäähyväiskäyntini Ainijärven vartiolla.

Pekka Kimolin, 1965-66 sissikomppania, Lapin Rajavartiosto